Placuszki śniadaniowe

środa, 18 marca 2015

Placuszki śniadaniowe

Bardzo proste i smaczne placuszki śniadaniowe, których wykonanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Przygotujemy je ze składników, które znajdą się w każdej kuchni, a efekt końcowy i puszystość placków wynagrodzi te 10 minut stania nad patelnią i przekręcania placków na drugą stronę;) Nie zapomnijcie o cynamonie, jego dodatek wzbogaca smak placków, które podane z miodem i świeżymi owocami robią z tego dania prawdziwe śniadanie mistrzów!
Placuszki śniadaniowe

Placuszki śniadaniowe - składniki na około 15 placuszków

1 jajko
300 ml mleka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju

Jajko wbijamy do miski. Wlewamy mleko i miksujemy blenderem, by powstała jednolita masa.
Placuszki śniadaniowe
 Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Wsypujemy do masy mlecznej i miksujemy blenderem, by powstało jednolite ciasto. Wlewamy olej, chwile miksujemy.  Odstawiamy na 15 minut, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Placuszki śniadaniowe
Ciasto dokładnie mieszamy i smażymy placuszki na niedużym ogniu. Placki przewracamy na druga stronę, kiedy na wierzchu pojawiać się zaczną bąbelki powietrza, a spód będzie zrumieniony.
Placuszki śniadaniowe
 Placuszki śniadaniowe najlepiej smakują ciepłe, polane miodem i podane ze świeżymi owocami.

6 komentarzy

  1. Nie wiem dlaczego, ale takie jasne są moimi ulubionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Natalie, ja zawsze takie robię

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają te placuszki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne placuszki, zastanawiam się tylko, czy można by je zrobić i podać w wytrawnej wersji???

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimie, nie próbowałam, bo zdecydowanie bardziej wolę wersję na słodko, ale myślę, że nie stracą wiele w wersji wytrawnej

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!